Artikler

Eiendomsmeglernes beste råd når du skal selge bolig

15. oktober 2023

Brygge med vannspeil i bakgrunnen i solnedgang. Foto.

Hva er viktig å tenke på, hvordan velge riktig eiendomsmegler og når bør du først ta kontakt? Her deler våre eiendomsmeglere sine beste tips for å sikre en trygg handel, men også hva du selv kan gjøre for å påvirke salgsprisen av eiendommen din.

Det å selge en bolig høres enkelt nok ut, men det er nok en del som oppdager at det kan være litt mer komplisert enn først planlagt.

For det første kan salget skyldes andre grunner enn at dere skal flytte til et nytt område eller oppgradere til en større bolig. Det kan for eksempel være et samlivsbrudd, en skilsmisse eller et tvangssalg, og da kan det hele oppleves vanskelig.

Våre eiendomsmeglere har lang erfaring i bransjen, og vet at det er like viktig å være en god rådgiver og støttespiller for kunden, som det er å få den beste prisen for boligen. I tillegg skal salget være en handel både selger og kjøper er godt fornøyd med også etterpå.

Her deler eiendomsmeglerne i Attentus sine beste råd til deg som skal selge bolig.

Les også: 10 gode grunner til å kjøpe helt ny bolig

Ta kontakt med eiendomsmegler på et tidlig tidspunkt

Det første og mest sentrale rådet fra eiendomsmeglerne er kort og godt – ta kontakt tidlig.

– Det er ikke mulig å ringe en eiendomsmegler og forvente å selge i morgen. Faktisk er det ingenting i veien for å ta kontakt allerede ett år før du planlegger å selge, forteller Eirik Haugstad, eiendomsmegler og fagansvarlig ved Attentus i Askim.

– Det har vi hatt flere tilfeller av, og det gir oss bare langt flere muligheter. Skal du for eksempel selge på vinteren, har vi fortsatt mulighet til å ta de mest fantastiske bildene i løpet av sommeren når eiendommen er på sitt vakreste, forklarer han.

Kom derfor i kontakt med en eiendomsmegler så tidlig som mulig. Det er også langt viktigere nå, etter endringene som ble innført i avhendingsloven fra 1. januar 2022.

– fra 1. januar 2022 stiller avhendingsloven strengere krav til informasjon fra selger. En bolig kan ikke lenger selges «som den er». Informasjon og egenerklæring skal være nøyaktig og utfyllende, i tillegg til at boligens tilstand skal være dokumentert med en godkjent tilstandsrapport. Målet er en tryggere bolighandel for begge parter, sier Kjell Ove Loeshagen, daglig leder og eiendomsmegler ved Attentus på Kolbotn.

Med det oppdaterte lovverket skal det opplyses om alle kjente forhold ved boligen, samtidig som tilstandsrapporten er bedre og mer omfattende.

Har boligen din mangler som vil være avgjørende for verdien av boligen din, er det bedre å kjenne til dette på et tidlig tidspunkt, og sammen med eiendomsmegleren vurdere hva som er den beste løsningen.

– God planlegging gir generelt alltid gi et bedre resultat, legger Loeshagen til.

Du har kun én sjanse til å skape et skikkelig moment i markedet, så grundige forberedelser er helt avgjørende for sluttresultatet. Usikkerhet er aldri bra for en budrunde. Ved å starte tidlig og planlegge godt kan du avklare usikkerhet tidlig.

Les også: Ikke gjør dette før du skal selge

Velg eiendomsmegler basert på personlighet og kjemi

Det høres kanskje rart ut, men et vellykket boligsalg er et resultat av et godt samarbeid mellom selger og eiendomsmegler. Det handler om tillit og trygghet og et meglervalg er dermed like mye et personvalg.

– Som eiendomsmegler har du en allsidig hverdag og en ganske bred samfunnsrolle. Vi er der når en kunde kjøpt drømmeboligen eller solgt boligen til en kjempepris, men vi er også en rådgiver og god lytter dersom salget skyldes en skilsmisse, dødsfall eller et tvangssalg, forteller Vetle Just Kvammen, partner og eiendomsmegler ved Attentus i Askim.

– Det er også det som beriker min arbeidshverdag som eiendomsmegler – det å kunne være der og utgjøre en forskjell for våre kunder – gjennom både glede og sorg.

Velg derfor en megler basert på person, ikke på bakgrunn av firma eller at du allerede er en bankkunde. Det er et tett og viktig samarbeid der dere skal få til noe bra sammen.

– Velg en eiendomsmegler som er trygg og erfaren og som kan vise til resultater over tid. Ikke velg på bakgrunn av pris, men den som kan gjøre den beste jobben for din eiendom, sier Haugstad.

Gå gjerne på noen visninger i området og orienter deg litt. Snakk med meglerne og se hvordan de opptrer, hvordan de føler opp andre og se at potensielle kjøpere vil få god behandling.

– Du kan godt ta kontakt med to eiendomsmeglere og invitere dem ti et møte for å sammenligne. Hva er deres salgsargumenter for din bolig og hvem tror du kan gjøre den beste jobben for din eiendom?, forteller Bjørn Vidar Lazar Braathen, eiendomsmegler og fagansvarlig ved Attentus på Kolbotn.

– Går for en megler som er godt kjent i området og som er flink med mennesker. En som snur på alle stener for å få de beste resultatene. Et vellykket salg krever at megleren du har valgt står på til alle døgnets timer, snakker med folk, ringer rundt og bryter barrierer. Det kan være at den ene personen som ikke dukket opp på visning faktisk er kjøperen, og dette må eiendomsmegleren fange opp, sier han.

Les også: Hva koster en verdivurdering?

Smarte grep for å øke salgsprisen på boligen din

Presentasjon og fremstilling av boligen er ekstremt viktig for å oppnå gode resultater. Husk – du selger ikke bare en bolig, men en fremtid for menneskene som skal bosette seg her.

– Ta gjerne med et familiemedlem, en nabo eller venn og spør – hva er inntrykket ditt? Det er lett å se seg blind på det du er omgitt med hele tiden, og da kan et nytt perspektiv være veldig nyttig. Kanskje er det bare noen små grep som skal til for at bildene og annonsene skal oppfattes litt mer attraktivt, sier Fredrik Levorstad, eiendomsmegler ved Attentus i Ski, Ås og Askim.

Ta deg tid til å rydde godt og reparere småting i boligen som gjør at kjøper kan flytte rett inn. Det trenger ikke være kostbare prosjekter, men sørg for å få på plass de dørlistene eller det malingsstrøket som alltid har manglet, og sett i stand hage- og uteområde.

– Et innbydende hage- og uteområde er det som vil gi desidert mest tilbake. En tidligere kunde brukte 50.000 kroner på oppussing av uteområdet og satte prisrekord ved salg av boligen. Det handler om å få mulige kjøpere til å se for seg en fremtid her, sier Levorstad.

Forsøk å tenke hva kundens førsteinntrykk og helhetsinntrykk vil være.

– Oppussing av for eksempel et bad er større risiko og vil ikke nødvendigvis gi like mye igjen. Det koster mye mer, og for en kjøper kan stilen være noe helt annet enn de har sett for seg og de ønsker kanskje uansett å sette sitt eget preg på det.

– Skal du legge penger på oppgraderinger av boligen, så er det på bakgrunn av at det i sum vil gi en bedre salgspris til slutt, sier Levorstad.

Lurer du på noe? Ta kontakt med en av eiendomsmeglerne i Attentus Eiendomsmegling i dag for en uforpliktende prat og gode råd.

Bjørn Vidar Lazar Braathen

Eiendomsmegler MNEF, partner

Fredrik Levorstad

Eiendomsmegler MNEF, partner

Eirik Haugstad

Eiendomsmegler MNEF, partner

Ønsker du en verdivurdering?

Ønsker du en verdivurdering av din bolig? Bruk skjemaet under, så vil du bli kontaktet av en av våre meglere.

Har du lest?