Eiendomsmeglerne deler sine beste tips ved kjøp av bolig
21. juni 2023
Hva skal du se etter på visning, i prospekt og i tilstandsrapport? Hva bør du spørre eiendomsmegleren om, og hva er viktig å tenke på når du skal inn i budrunde? Her deler våre eiendomsmeglere sine beste tips til deg som skal kjøpe bolig.
Snarveier
Det er til enhver tid mange boliger til salgs på markedet og i skrivende stund er det 26 981 brukte boliger og 16 472 nye boliger til salgs på Finn.no. Så, hvordan skal du velge riktig og være trygg på at du har tatt riktig avgjørelse i ettertid?
Våre eiendomsmeglere har i gjennomsnitt 17 års erfaring i eiendomsmeglerbransjen, og kjenner godt til hvilke kriterier som er viktig for å gjøre et godt og riktig boligkjøp.
I tillegg er flertallet oppvokst i områdene rundt Ski, Kolbotn, Askim og Ås. Er du på utkikk etter en ny bolig i en av disse områdene, må du gjerne ta kontakt for nyttig informasjon og gode råd – enten det er kjøp eller salg av bolig.
Les også: Eiendomsmeglerne deles sine beste tips ved salg av bolig
Eiendomsmeglernes tips når du skal kjøpe bolig
Selv om nordmenn er på europatoppen når det gjelder flytting, med over 700 000 flyttemeldinger i året (2018, Statistisk Sentralbyrå), er flertallet ofte ikke flinke nok til å sette seg inn i hva de egentlig kjøper.
- En oppfordring til alle som skal kjøpe bolig er å være litt mer grundig. Sett deg inn i salgsoppgaven og bruk tid på å sjekke ut området, nabolag og lokalsamfunnet, forteller Kjell Ove Loeshagen, daglig leder og eiendomsmegler ved Attentus på Kolbotn.
Da er det lurt å tenke over behovene deres i dag, men også hva som ligger i planene for årene som kommer, og hvor lenge du/dere har tenkt til å bo i den nye boligen.
Er dere et yngre par som ønsker dere barn i løpet av de neste årene, er det lurt å undersøke barnehager og skoler i område, og kanskje lekeplasser og turområder? Er dere et eldre par som skal flytte fra en enebolig til leilighet, kan det være lurt å se på avstander og kollektivtrafikk til sentrum.
- Gå alltid på flere visninger og kjenn litt på hvilket område du trives best i. Det hjelper ikke at boligen er fin hvis du ikke trives i området, sier Eirik Haugstad, eiendomsmegler og fagansvarlig ved Attentus i Askim.
- Mange har en lang liste med hva de ønsker seg for en ny bolig, men det er ofte vanskelig å finne et nytt hjem som oppfyller alle krav. Sørg derfor for at du setter opp en prioritert liste. Hva er viktigst for deg - standard, størrelse, planløsning, beliggenhet eller pris?
Ifølge eiendomsmeglerne er det lurt å starte med å undersøke nabolag og nærområde og deretter se på kvalitetene i boligen.
- Hvis jeg selv skulle flyttet til en by, ville jeg undersøkt hvor de beste meglerne i området har bosatt seg. De kjenner miljøet og vet forskjellen på ulike områder, forklarer Loeshagen.
Les prospekt, salgsoppgave og tilstandsrapport nøye
Det er mange begreper som blir brukt i forbindelse med salg av en bolig. De fleste kjenner nok til hva et prospekt er, men alle er kanskje ikke like godt kjent med begreper som «salgsoppgave» og «tilstandsrapport».
Salgsoppgave: En salgsoppgave er et annet ord for prospekt. Salgsoppgaven/prospekt gir deg som kjøper et helhetsinntrykk og en beskrivelse av boligen, men også viktig informasjon om eierforhold, tinglyste forpliktelser, faste utgifter, grunnareal, byggeår og boligens ligningsverdi.
Tilstandsrapport: En tilstandsrapport er en teknisk vurdering av boligen. Fra 1. januar 2022 stilles det strengere krav til informasjonen i tilstandsrapporten. En bolig kan ikke lenger selges «som den er». Boligens tilstand må være dokumentert med en godkjent tilstandsrapport, og ytterligere informasjon og selgers egenerklæring må være presis og utfyllende.
De nye reglene i avhendingsloven gir deg som kjøper større trygghet. Alle forhold ved boligen skal være opplyst, men husk at det er ditt ansvar som kjøper å lese tilstandsrapporten nøye.
En eiendomsmegler er også er en rådgiver
I prosessen kan det være begreper, informasjon eller beskrivelser som ikke alltid er like lett å forstå for en som ikke jobber i bransjen. Da er det viktig å huske på at eiendomsmegleren er en rådgiver for både selger og kjøper.
- Spør alltid megleren hvis noe er uklart. Det er mye bedre å avklare usikkerhet med en gang, og spørre til du trygg, fremfor å anta. Det er bedre for alle parter – både kjøper og selger, forklarer Fredrik Levorstad, eiendomsmegler ved Attentus i Ski og Askim.
Det samme rådet gjelder når du er kommet til en eventuell budrunde.
- Ikke vær redd for å spørre eiendomsmegleren i forkant og kartlegge situasjonen. Spør om det har vært mange på visning, om det er mange interessenter og om han tror det kommer til å være mange som legger inn bud, sier Bjørn Vidar Lazar Braathen, eiendomsmegler og fagansvarlig ved Attentus på Kolbotn.
Helt nye boliger og nybygg vil selges til fastpris, men det er likevel lurt å snakke med eiendomsmegleren og fortelle om dine behov slik at han kan vurdere dine ønsker opp mot alle enheter i nybygget – eventuelt også boliger som ikke er ferdigstilt ennå.
- Er du åpen og ærlig med eiendomsmegleren vil du også få gode råd. Det er ofte slik at en kjøper holder tilbake litt, men det er viktig å huske på at vi først og fremst er en rådgiver og vi ønsker alltid at alle parter skal være fornøyde, sier Anders Borgen, eiendomsmegler og daglig leder ved Attentus i Ski.
Ta kontakt med en av eiendomsmeglerne i Attentus Eiendomsmegling i dag for en uforpliktende prat og gode råd.
Eirik Haugstad
Eiendomsmegler MNEF, partner
Kjell Ove Loeshagen
Eiendomsmegler MNEF, partner
Anders Borgen
Eiendomsmegler MNEF, partner